Update uit NZ
Door: Niels
Blijf op de hoogte en volg Niels & Monique
06 Februari 2010 | Nieuw Zeeland, Te Anau
Op de boot zoeken ze op geluid en op het oog natuurlijk, er wordt dan gekeken naar het water wat de walvis naar boven spuit. Er zijn meestal twee tot drie boten op zoek en die houden elkaar ook op de hoogte over de locatie van de walvis(sen). Na even zoeken hadden we beet, het was Tiaki een walvis die hier vaak rondzwemt.
Als ze aan het wateroppervlak zijn dan blijven ze zo'n 10 à 15 minuten om met een aantal flinke teugen voldoende zuurstof te halen voor hun duik. Ze blijven dan meestal 45 minuten onder voor ze weer naar boven komen. Als ze naar onder gaan dan zie je het bekende gezicht van de staart die uit het water komt en dat is natuurlijk het ideale fotomoment. De hele boot, en dus ook wij, stonden op dat moment met de camera in aanslag om de mooiste foto te maken.
Daarna zijn we zonder succes nog verder gaan zoeken naar andere walvissen. Maar gelukkig kwam Tiaki de tweede keer niet te ver van ons weer naar de oppervlakte en hebben we hem nog een keer goed mogen zien. Op de terugweg hebben we nog een grote school springende Dusky Dolphins gezien, super om die beesten salto's te zien maken. Het was dus een geslaagd tripje en een erg leuke dag.
Vanuit Kaikoura aan de oostkust zijn we naar Karamea aan de westkust gegaan. Een lange rit maar we hebben er gewoon een leuke dag van gemaakt. Na aankomst in Karamea hebben we lekker fish & chips gegeten bij het Last Resort motel, een toepasselijke naam voor de plaats, want vanuit hier kun je alleen weer terug naar het zuiden.
In dit gebied zijn veel limestone cliffs en grotten. Wij hebben een grote limestone arch (hele grote grot met aan beide kanten een opening) bezocht, de Porora Arch. Daarna zijn we de Box Canyon en de Crazy Paving cave in gegaan. Dit zijn doodlopende grotten waar je zelf in kan en mag. In een van de grot zaten spinnen en achteraf op de foto zagen we dat er best grote bij zaten. Toen we uit de grotten kwamen werd het al donker en omdat we nog een klein uur naar de camping moesten zijn we daar maar snel heen gegaan.
De volgende dag zijn we door Westport naar de Punakaiki Pinnacles gegaan, ook wel de Pancake Rocks genoemd. Dit gesteente bestaat uit allemaal dunne lagen en daardoor lijken het met een beetje fantasie stapels pannekoeken, vandaar de naam. De zee slaat op deze rotsen dus op sommige plaatsen wordt het zeewater met kracht via blowholes naar buiten geduwd waardoor het water meters hoog de lucht in schiet.
Onze volgende bestemming waren de gletsjers, er zijn in dit stuk van NZ twee: de Franz Josef en de Fox glacier. De Franz Josef schijnt wat mooier te zijn dus wij hadden een dagtocht op deze gletsjer geboekt. Het was ook echt een hele dag want we moesten om 8.15u verzamelen en om 16.45u waren we terug. Het was voor ons allebei de eerste keer op een gletsjer en we vonden het erg mooi. Het ijs ziet er overal weer anders uit en op sommige plaatsen is het echt ongelofelijk blauw. Water vers van de gletsjer smaakt trouwens beter dan het kraanwater. Het was warm en onbewolkt dus we zijn in korte broek en t-shirt naar boven geweest en Niels heeft flink z'n benen verbrand. Maar het was een hele mooie ervaring.
S'avonds zijn we alvast een stukje verder gereden richting Haast, onderweg zijn we gestopt bij de DOC site (natuurcamping) bij Lake Purangi om te overnachten. Dit soort sites zijn in heel New Zealand te vinden in en bij de vele National Parks.
Via de Haast Pass zijn we naar Wanaka gegaan, voordat je bij deze plaats aankomt kom je langs lake Hawea en lake Wanaka. Hele mooie meren waarin je het spiegelbeeld van de bergen ziet. Via Cromwell en Arrowtown, twee historische gold-mining stadjes, zijn we naar Queenstown gegaan.
Queenstown is de activiteiten-stad bij uitstek en wij zijn vanuit hier dan ook gaan raften op de Shotover river. S'avonds zijn we met de skilift (dit is een wintersportplaats in de winter) naar boven gegaan om een Haka show te zien (traditionele Maori dans). Het was erg indrukwekkend om deze mensen vol overgave hun culturele zang en dans te zien uitvoeren.
De volgende dag zijn we nog even de bergen in gegaan (The Remarkables) om Queenstown nog een keer van bovenaf te zien om daarna door te rijden naar Te Anau. Hier zijn we nu en vanuit hier gaan we naar de Milford Sound, een van de twee grote fjords hier, en naar het schijnt de mooiste fjord in NZ.
We zijn nu in de zuidelijke regio van het zuider-eiland en we hebben vanaf de oversteek niets anders dan mooi weer gehad. We hopen dat we aan de oostzijde ook zo'n lekker weer hebben. Inmiddels zitten we al over de 7000 afgelegde km's en tot nu gaat het reizen erg goed en naar onze zin. Nu de laatste paar duizend km nog.
Groeten en tot snel weer!
P.s. : Vanwege de mobiele verbinding nu slechts even een foto, maar zodra we achter een pc zijn zullen we weer wat goede foto's plaatsen.
06 Februari 2010 - 13:06
Mama:
Zo net onder het genot van een kop soep jullie reisverslag gelezen .iedere keer weer een plezierig bericht en kijk er ook naar uit ..Ik kan mij voorstellen dat je genoten hebt van de boot tocht .is ook een sensatie om die enorme kanjer in het water te zien .zelf heb ik het ook een keer meegemaakt en ja indruk maakt dat wel.Het is echt heerlijk te lezen wat jullie meemaken en allemaal zien .....de helft zit er al weer op .....het gaat snel en de km....vliegen onder jullie wielen weg . Oke lieverds geniet er nog van voor je het weet sta je weer op Nederlandse bodem....heel veel liefs uit een op het moment zonnig Limburg
kus Mama -
06 Februari 2010 - 15:04
OMA T:
Hay luitjes.
Wat weer een mooi verslag, je had het er maar druk mee monique,doen jullie om de buert,het veslag schtijven? in ieder geval het is hartstikke mooi om te lezen, en ook de foto,s zijnheel mooi. wat is de natuurook wnderbaarlijk mooi en groots ,wat weten wij er dan ook nog maar een heel klein beetje van af,van al dat bestaan, geniet er dan ook ten volle van,maar jullie doen zo veel op een dag,ga je er dan niet te vlug door heen,zo dat je alles goed op kunt nemen,maar ik geniet er echt van,ik zie nog heel wat op mn oude dag,hahah ik hoop dat jullie lekker gezond blijven, zo dat wij nog vele mooie verslagen ,en foto,s van jullie ontvangen . live groetjes en een dkke knuff. van Oma T. -
06 Februari 2010 - 20:53
Tony:
Ja,Imponerend de haka dans v/d Maoris,is heel wat anders dan de Weense wals.Ben nu op mijn werk en in de nacht dienst is een collega die net terug is uit New Zealand.
Waarschijnlijk ga ik zelf volgende week de nacht in en dan hoop ik zijn foto´s te zien.Dus samen met jullie foto´s krijg ik weer meer indrukken van het land.Het zuiden eiland vond hij het mooist.
Veel plezier gr.Tony