Update uit Palau
Door: Niels
Blijf op de hoogte en volg Niels & Monique
08 Februari 2011 | Palau, Koror Town
De eerste dagen hebben we in Koror doorgebracht. Daar hebben we eerst lekker uitgerust en later een auto gehuurd en het eiland een beetje verkend. Het eiland heeft een paar historische attracties maar is niet helemaal ingericht voor toerisme (en dat is eigenlijk wel prima zo). We hebben o.a. de 'Stone Monoliths' bekeken, dat zijn stenen fundamenten die voor een gebouw gemaakt zijn. In sommige fundamenten zijn gezichten van goden of spirits uitgekapt, apart om te zien.
Bij ons hotel zit een klein strandje waar we lekker konden snorkelen. Om de hoek ligt een Japans vliegtuigwrak uit de tweede wereldoorlog in het water, in het begin erg raar om te zien maar wel leuk om naar toe te snorkelen.
We hebben een andere dag een snorkeltrip gemaakt door de Rock Islands (heel veel kleine eilandjes). Daar hebben we een paar mooie snorkelstops gemaakt, lekker geluncht op het strand van een eilandje en zijn we naar Jellyfish lake geweest. Dat was heel bijzonder.
Eerst moet je een helling over klimmen, het meer (zoetzout water) ligt namelijk in een eiland met rotsheuvels er omheen. In het water moet je naar een zonnige plek, daar zitten de kwallen. Als je daar aankomt zie je steeds meer kwallen verschijnen. In het begin zie je er misschien tien of twintig voor je maar het worden er steeds meer. Op een gegeven moment snorkel je tussen honderden (!) kwallen. Je ziet ze overal waar je kijkt. De kwallen zijn hun vermogen om te steken kwijt geraakt, dus je kunt ze gewoon aanraken, ze voelen heel zacht. Het is zo mooi om te zien dat het gewoon rustgevend is. Al die kwallen om je heen die hun ding doen en rustig rondzwemmen, onvergetelijk.
We zitten nu op Peleliu, een heel rustig eilandje van een paar vierkante km, niet groot. Hier zijn we met de public boat naartoe gekomen, een boot die de locale mensen ook gebruiken en dat is altijd leuk om mee te maken.
Dit eilandje is niet altijd zo rustig geweest. In de tweede wereldoorlog is hier namelijk heel zwaar gevochten tussen de Japanners die het eiland als basis gebruikten en de Amerikanen die na de aanval op Pearl Harbor hier de Japanners aanvielen. De Amerikanen dachten het eilandje in zo'n 3 dagen te kunnen bevrijden van de Japanse bezetting, maar door het zware verzet van Japan en het moeilijke terrein heeft het 73 dagen geduurd. Er zijn in totaal bijna 11.000 Japanse mensen en zo'n 8.000 Amerikanen gesneuveld, dat is bijna niet voor te stellen als je het eiland nu in alle rust ziet.
We hebben een landtour gedaan met een lokaal iemand die ons veel verteld heeft over de historie en wat er allemaal gebeurd is tijdens WWII. Dan besef je de trieste achtergrond van dit rustige, kleine eiland pas. We hebben veel wrakken van tanks, vliegtuigen en transportvoertuigen gezien. Ook staan er nog veel half vergane gebouwen, hoofdkwartieren van de Japanners, bunkers, grotten met de geschutsinstallaties nog aanwezig, de airstrip van het Japanse vliegveld enzovoorts. De gids was een lokale man die erg veel wist te vertellen en deze dag heeft een diepe indruk op ons gemaakt.
De andere dagen hebben we voornamelijk duik/snorkeltrips gemaakt. Het is hier heel mooi duiken, daar staan het hier ook bekend om. We hebben al veel haaien gezien (black-, white- en greytip reefsharks), soms wel vijftien op dezelfde plek, de geweldig elegante manta-ray en veel koraal en kleurvolle vissen. We hebben veel onderwaterfotos gemaakt, maar die kunnen we nu niet van het toestel afhalen dus die foto's houden jullie tegoed voor als we terug zijn.
Voor nu een paar foto's die met de telefoon gemaakt zijn, de kwaliteit is dus niet super, maar het gaat om het idee.
Bedankt trouwens voor de leuke reacties zover!
De koffer is trouwens nog steeds niet terecht, ik heb ook weinig hoop dat die nog komt. Jammer, maar helaas.
Thats it for now.
08 Februari 2011 - 11:50
Mama:
heerlijk om weer wat te horen van jullie geweldige reis .........vooral wat je schrijft over het eiland Peleliu,altijd mooi als je de ware geschiedenis er van hoort dat geeft meteen een andere dimensie aan het totaal ....lieverds geniet nog even lekker ervan ....het is snel genoeg weer voorbij .Dikke kussssss voor jullie twee
Mama -
09 Februari 2011 - 10:32
Maureen:
Hoi Monique, wat leuk om te lezen wat jullie allemaal beleven. Het lijkt me echt geweldig daar. De foto's zijn zo mooi.
Dank je wel voor je lieve kaart voor mijn verjaardag. Leuke verassing! Ik hoop dat jullie nog veel leuke dingen beleven en zien! Groetjes ook aan je menneke Niels. Maureen